Art-decosalon

Sluiten

Art deco pur sang

Net zoals in andere steden, zijn veel art-deco-interieurs langzamerhand verloren gegaan in de Brugse binnenstad. Laat nu net in 4-sterrenhotel Hotel De Castillion een geweldig bewaard gebleven pareltje te vinden zijn: het Gouden Salon!

Een beetje geschiedenis

Naar een ontwerp van de gerenommeerde Brugse architecten Antoine Dugardyn en Maurice Vermeersch, en in opdracht van de toenmalige eigenaars, de familie Caestecker, werd in 1934 de inrichting van het interbellum-salon uitgevoerd door de hoog gevierde firma De Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene nv.

Tijdens de inrichting van het salon neemt men de structuur van het 16e-eeuwse hoekpand in acht door o.a. de moerbalken, de strijkbinten en de consoletjes een bladgouden finish te geven en door de zwartmarmeren Lodewijk Filipsschouw met schouwboezem in empire-stijl in deze nieuwe aankleding te integreren. Art deco van het zuiverste water zijn de verlichtingsarmaturen, de wandmeubeltjes en de imposante kroonlijst, welke men tot in de puntjes verzorgt en decoreert met een gedrapeerd motief. Eveneens pur sang is de spiegelwand, verfraaid met verguld papierstuc – oftewel carton-pierre – met een gestileerd motief van twee reeën te midden van een uitheemse plantengroei.

In het jaar 1987 doopt de familie Marc en Leen Christiaens het hoekpand om tot een hotel en krijgt het Gouden Art-decosalon een nieuwe bestemming, namelijk die van pronkkamer waar fijnproevers kunnen genieten van een lekker aperitiefje alvorens te gaan tafelen in restaurant Le Manoir Quatre Saisons.

Tijdens de ingrijpende renovatie van Hotel De Castillion in 2016, neemt chef-kok en zoon des huizes Olivier Christiaens de lang overwogen beslissing een punt te zetten achter zijn geesteskind Le Manoir Quatre Saisons. Olivier wil zich volledig toespitsen op het hotel en tezamen met zijn zus Delphine er een absolute topper van maken. Eenmaal de vernieuwbouwwerken van het hotel ten einde lopen en Hotel De Castillion als een levenslustige feniks uit zijn as herrijst, herbestemmen Delphine en Olivier hun Gouden Salon tot een zevende hemel, een tempel waar levensgenieters en genotzoekers zich tegoed kunnen doen aan tongstrelende voortreffelijke High Tea-sessies.

Kort gezegd: Komt u gezwind naar Hotel De Castillion’s Gouden Art-decosalon en laat u een-twee-drie onderdompelen in de eclectische en mondiale sfeer van het interbellum!

PS Vergeet allerminst uw Afternoon Tea-sessie te reserveren